Zelf geld lenen via crowdfunding?
  

Logo

Samenvatting Drie mannen met aansprekende functies bij gerenommeerde Twentse horecabedrijven delen hun passie voor het maken van wijnen. Hierop hebben ze een plan uitgewerkt een Twents wijnmerk te bouwen voor de Twentse horeca en wijnliefhebbers. In de komende jaren zal een wijngaard van circa 10 hectare worden opgebouwd met een omzet van EUR 300.000 à EUR 400.000. Om te beginnen wordt in Rectum een bestaande wijngaard van 2,1 hectare gekocht. De ondernemers hebben een hypotheek afgesloten voor de aankoop van de grond van de wijngaard. Via crowdfunding willen ze het resterende startbedrag van 100.000 EUR ophalen. Dit bedrag wordt gestoken in apparatuur voor wijnproductie en werkkapitaal. De wijngaard in Rectum zal bij een opbrengst van 5.000 flessen per jaar kostendekkend zijn. De verwachting is dat “De Wijnmakers” ongeveer 10.000 flessen per jaar zullen produceren en verkopen. Door het ruime netwerk van de ondernemers ziet het plan er veelbelovend uit. Financieringsdoel Het doel van de financiering is de opstart van de wijngaard “De Wijnmakers” in Twente. Hiervoor bestaat een totale financieringsbehoefte van € 230.000,- waarvan € 100.000,- middels crowdfunding opgehaald zal worden. De Rabobank financiert de aankoop van de grond voor een bedrag van € 110.000,-. De bank verkrijgt hierbij hypotheekrecht op de landbouwgrond. De lening via Regiofund zal in 10 jaar annuïtair worden afgelost en heeft een rente van 6%. Als zekerheden voor de crowdfundlening zal pandrecht worden gevestigd op de inventaris, voorraad en debiteuren. Haalbaarheid De Nederlandse wijnbouw is kleinschalig. Er zijn ongeveer 180 commercieel gerunde wijngaarden met een areaal van circa 250 hectare. De Nederlandse wijn wordt geheel in eigen land geconsumeerd. De Nederlandse wijnbouw is wel groeiende en concentreert zich voornamelijk in Limburg. Inmiddels zijn in heel Nederland en in Twente ook enkele wijngaarden. De kwaliteit van Nederlandse wijnen is groeiende, er is veel geïnvesteerd in kennis. Op dit moment wordt er een Wijnbouw kennis centrum gebouwd in Groesbeek waar vanaf september alle kennis wat nu in de Nederlandse Wijnbouw aanwezig is wordt verzameld en waar, in de toekomst, lessen worden verzorgd door internationale docenten om de wijnbouw verder te professionaliseren. De wijnbouw in Nederland is inmiddels het hobbyisme wel ontstegen, er worden veel internationale medailles ontvangen, voornamelijk voor wijnen die van de nieuwe druivenrassen worden gemaakt. Deze rassen staan ook aangeplant in de huidige wijngaard. Vanuit hun ervaring in de horeca weten de drie ondernemers aan welke aspecten een Nederlandse wijn moet voldoen om goed verkoopbaar te zijn in de horeca. Door de ervaringen die ze op hebben gedaan kunnen de heren hierop inspelen. De Wijnmakers onderscheidt zich op drie gebieden van andere wijngaarden: 1.Het vertrekpunt is anders. De wijnmakers maken wijnen vanuit een grote passie voor wijnen en niet omdat er agrarische grond voorhanden is (zoals bij de voormalige fruittelers in Limburg die een wijngaard zijn begonnen). 2.De doelgroep is anders. Niet de consument (vaak toerist) is de afnemer, maar de kenners en – met name – de regionale horeca. Dit vraagt een hogere kwaliteit wijn, maar hier kunnen ook hogere verkoopprijzen worden gehanteerd en grotere volumes worden bereikt. 3.Van de geoogste wijnen wordt door De Wijnmakers zelf de wijn gemaakt, dit in tegenstelling tot andere regionale wijngaarden . Hierdoor wordt een wijn met een eigen identiteit gemaakt. De Wijnmakers bouwen een community van wijnliefhebbers. De vrijwilligers die helpen bij het snoeien oogstwerk zijn ook de ambassadeurs, de kopers en de financiers De ondernemers Rob Kleinsman is chef de parti bij het de Holtweijde in Lattrop. Tot voor kort was hij chef kok bij Dorset in Borne, alwaar Jeroen Ziel sommelier is. De twee oud-collega’s delen samen met Robert Spenkelink een grote passie: wijn maken! Rob’s opa heeft 35 jaar lang wijn gemaakt van druiven uit de achtertuin. Hij heeft jarenlang geëxperimenteerd om uiteindelijk een acceptabele wijn te kunnen maken. Zijn kennis en passie voor wijnen heeft hij overgedragen aan Rob. In 2004 is Rob begonnen met een kleine hobbywijngaard bij zijn schoonouders van stekken van zijn opa en na jaren uitbreiden en experimenteren staan er inmiddels zo’n honderd druivenstokken. Sinds 2010 heeft Jeroen ook een hobbywijngaard (ca. 60 stokken bij zijn ouderlijk huis) en in 2013 hebben Rob en Jeroen de krachten gebundeld. De druiven worden door Rob, Jeroen, Robert en een groep enthousiaste vrijwilligers onderhouden, beschermd en geoogst en bij Rob thuis wordt van de druiven wijn gemaakt van een inmiddels zeer goede kwaliteit! Rob, Jeroen en Robert willen hun hobby professioneler gaan aanpakken en uiteindelijk Twentse wijnen maken van goede kwaliteit voor de betere horeca. Het klimaat in Nederland leent zich daar steeds beter voor vanwege de klimaatverandering en het Twentse klimaat blijkt hiervoor uitermate geschikt. Door de beschutting van de Sallandse Heuvelrug en de Kuiperberg bij Ootmarsum gaan extreme weersomstandigheden doorgaans letterlijk aan Twente voorbij, waardoor geen grote schade wordt aangericht aan de druiven. De onderneming “De Wijnmakers” is een nieuw bedrijf wat kwalitatief hoogstaande wijnen gaat maken in Twente. Zij gaan 5 verschillende druivensoorten produceren en verwerken; Johanniter, Phoenix, Solaris, Regent en Rondo. Het bedrijf gaat zich richten op regionale horeca en particuliere wijnkenners. Het goede aan het verbouwen van 5 verschillende druivenrassen is dat de rassen niet op hetzelfde moment uitlopen of rijp worden. Mocht er vroeg in het seizoen nog nachtvorst de druiven aantasten, zullen de andere rassen hier geen last van hebben. Hierdoor wordt het risico op een mislukte oogst kleiner. Op deze manier is het zeer waarschijnlijk dat het aantal van 5.000 flessen altijd gehaald kan worden, wat betekent dat de onderneming zwarte cijfers kan laten zien. Financials In 2017 is rekening gehouden met een aanloopverlies. Vanaf 2018 zal er een gezonde exploitatie worden gedraaid. De break-even afzet ligt rond de 5.000 flessen bij een verwachte afzet van 10.000 flessen. Doordat er geen onttrekkingen voor privé uitgaven zullen worden gedaan wordt het resultaat toegevoegd aan het eigen vermogen. Hierdoor ontstaat al relatief snel een gezonde balansverhouding. Zie voor nadere tekst en uitleg omtrent de financials het financieringsmemorandum in de bijlage. Zekerheden Zoals reeds beschreven zal de Rabobank hypotheek vestigen op de grond. Om het verliesrisico van de crowdfund investeerders te beperken zal er pandrecht worden gevestigd op de debiteuren, voorraad en inventaris. Incentive Investeerders ontvangen naast de rente op hun investering een extra incentive in de vorm van een uitnodiging voor een diner in de wijngaard. Voor iedere €1.000 investering zal er een diner worden verzorgd voor 2 personen ter waarde van ongeveer €100. Het diner zal plaatsvinden in het voorjaar van 2018. Risico / Rendement Het geeft veel comfort dat de Rabobank ook voldoende vertrouwen in dit plan heeft en hierin mee willen financieren. Daarnaast lijkt de haalbaarheid zeer opportuun waarbij een groot deel van de wijnproductie reeds is ‘verkocht’ middels mondelinge toezeggingen. Tevens wordt het risico erg beperkt doordat de ondernemers niet financieel afhankelijk zijn van de exploitatie van de onderneming. Gelet op bovenstaande omstandigheden achten wij het risico in balans met de geboden vergoeding.

(adv) Investeer snel en eenvoudig op het platform
met het grootste aanbod van Nederland.
Projectnaam De Wijnmakers
Projectlink Ga naar project
Plaatsingsdatum 09-04-2017
Type financiering Lening
Streefbedrag € 100.000
Rente 6,00%
Looptijd (in maanden) 120 maanden
Branche Agrarisch
Organisatievorm Besloten vennootschap
Ontwikkelfase Start-up
Doel van investering Objectfinanciering

Samenvatting Drie mannen met aansprekende functies bij gerenommeerde Twentse horecabedrijven delen hun passie voor het maken van wijnen. Hierop hebben ze een plan uitgewerkt een Twents wijnmerk te bouwen voor de Twentse horeca en wijnliefhebbers. In de komende jaren zal een wijngaard van circa 10 hectare worden opgebouwd met een omzet van EUR 300.000 à EUR 400.000. Om te beginnen wordt in Rectum een bestaande wijngaard van 2,1 hectare gekocht. De ondernemers hebben een hypotheek afgesloten voor de aankoop van de grond van de wijngaard. Via crowdfunding willen ze het resterende startbedrag van 100.000 EUR ophalen. Dit bedrag wordt gestoken in apparatuur voor wijnproductie en werkkapitaal. De wijngaard in Rectum zal bij een opbrengst van 5.000 flessen per jaar kostendekkend zijn. De verwachting is dat “De Wijnmakers” ongeveer 10.000 flessen per jaar zullen produceren en verkopen. Door het ruime netwerk van de ondernemers ziet het plan er veelbelovend uit. Financieringsdoel Het doel van de financiering is de opstart van de wijngaard “De Wijnmakers” in Twente. Hiervoor bestaat een totale financieringsbehoefte van € 230.000,- waarvan € 100.000,- middels crowdfunding opgehaald zal worden. De Rabobank financiert de aankoop van de grond voor een bedrag van € 110.000,-. De bank verkrijgt hierbij hypotheekrecht op de landbouwgrond. De lening via Regiofund zal in 10 jaar annuïtair worden afgelost en heeft een rente van 6%. Als zekerheden voor de crowdfundlening zal pandrecht worden gevestigd op de inventaris, voorraad en debiteuren. Haalbaarheid De Nederlandse wijnbouw is kleinschalig. Er zijn ongeveer 180 commercieel gerunde wijngaarden met een areaal van circa 250 hectare. De Nederlandse wijn wordt geheel in eigen land geconsumeerd. De Nederlandse wijnbouw is wel groeiende en concentreert zich voornamelijk in Limburg. Inmiddels zijn in heel Nederland en in Twente ook enkele wijngaarden. De kwaliteit van Nederlandse wijnen is groeiende, er is veel geïnvesteerd in kennis. Op dit moment wordt er een Wijnbouw kennis centrum gebouwd in Groesbeek waar vanaf september alle kennis wat nu in de Nederlandse Wijnbouw aanwezig is wordt verzameld en waar, in de toekomst, lessen worden verzorgd door internationale docenten om de wijnbouw verder te professionaliseren. De wijnbouw in Nederland is inmiddels het hobbyisme wel ontstegen, er worden veel internationale medailles ontvangen, voornamelijk voor wijnen die van de nieuwe druivenrassen worden gemaakt. Deze rassen staan ook aangeplant in de huidige wijngaard. Vanuit hun ervaring in de horeca weten de drie ondernemers aan welke aspecten een Nederlandse wijn moet voldoen om goed verkoopbaar te zijn in de horeca. Door de ervaringen die ze op hebben gedaan kunnen de heren hierop inspelen. De Wijnmakers onderscheidt zich op drie gebieden van andere wijngaarden: 1.Het vertrekpunt is anders. De wijnmakers maken wijnen vanuit een grote passie voor wijnen en niet omdat er agrarische grond voorhanden is (zoals bij de voormalige fruittelers in Limburg die een wijngaard zijn begonnen). 2.De doelgroep is anders. Niet de consument (vaak toerist) is de afnemer, maar de kenners en – met name – de regionale horeca. Dit vraagt een hogere kwaliteit wijn, maar hier kunnen ook hogere verkoopprijzen worden gehanteerd en grotere volumes worden bereikt. 3.Van de geoogste wijnen wordt door De Wijnmakers zelf de wijn gemaakt, dit in tegenstelling tot andere regionale wijngaarden . Hierdoor wordt een wijn met een eigen identiteit gemaakt. De Wijnmakers bouwen een community van wijnliefhebbers. De vrijwilligers die helpen bij het snoeien oogstwerk zijn ook de ambassadeurs, de kopers en de financiers De ondernemers Rob Kleinsman is chef de parti bij het de Holtweijde in Lattrop. Tot voor kort was hij chef kok bij Dorset in Borne, alwaar Jeroen Ziel sommelier is. De twee oud-collega’s delen samen met Robert Spenkelink een grote passie: wijn maken! Rob’s opa heeft 35 jaar lang wijn gemaakt van druiven uit de achtertuin. Hij heeft jarenlang geëxperimenteerd om uiteindelijk een acceptabele wijn te kunnen maken. Zijn kennis en passie voor wijnen heeft hij overgedragen aan Rob. In 2004 is Rob begonnen met een kleine hobbywijngaard bij zijn schoonouders van stekken van zijn opa en na jaren uitbreiden en experimenteren staan er inmiddels zo’n honderd druivenstokken. Sinds 2010 heeft Jeroen ook een hobbywijngaard (ca. 60 stokken bij zijn ouderlijk huis) en in 2013 hebben Rob en Jeroen de krachten gebundeld. De druiven worden door Rob, Jeroen, Robert en een groep enthousiaste vrijwilligers onderhouden, beschermd en geoogst en bij Rob thuis wordt van de druiven wijn gemaakt van een inmiddels zeer goede kwaliteit! Rob, Jeroen en Robert willen hun hobby professioneler gaan aanpakken en uiteindelijk Twentse wijnen maken van goede kwaliteit voor de betere horeca. Het klimaat in Nederland leent zich daar steeds beter voor vanwege de klimaatverandering en het Twentse klimaat blijkt hiervoor uitermate geschikt. Door de beschutting van de Sallandse Heuvelrug en de Kuiperberg bij Ootmarsum gaan extreme weersomstandigheden doorgaans letterlijk aan Twente voorbij, waardoor geen grote schade wordt aangericht aan de druiven. De onderneming “De Wijnmakers” is een nieuw bedrijf wat kwalitatief hoogstaande wijnen gaat maken in Twente. Zij gaan 5 verschillende druivensoorten produceren en verwerken; Johanniter, Phoenix, Solaris, Regent en Rondo. Het bedrijf gaat zich richten op regionale horeca en particuliere wijnkenners. Het goede aan het verbouwen van 5 verschillende druivenrassen is dat de rassen niet op hetzelfde moment uitlopen of rijp worden. Mocht er vroeg in het seizoen nog nachtvorst de druiven aantasten, zullen de andere rassen hier geen last van hebben. Hierdoor wordt het risico op een mislukte oogst kleiner. Op deze manier is het zeer waarschijnlijk dat het aantal van 5.000 flessen altijd gehaald kan worden, wat betekent dat de onderneming zwarte cijfers kan laten zien. Financials In 2017 is rekening gehouden met een aanloopverlies. Vanaf 2018 zal er een gezonde exploitatie worden gedraaid. De break-even afzet ligt rond de 5.000 flessen bij een verwachte afzet van 10.000 flessen. Doordat er geen onttrekkingen voor privé uitgaven zullen worden gedaan wordt het resultaat toegevoegd aan het eigen vermogen. Hierdoor ontstaat al relatief snel een gezonde balansverhouding. Zie voor nadere tekst en uitleg omtrent de financials het financieringsmemorandum in de bijlage. Zekerheden Zoals reeds beschreven zal de Rabobank hypotheek vestigen op de grond. Om het verliesrisico van de crowdfund investeerders te beperken zal er pandrecht worden gevestigd op de debiteuren, voorraad en inventaris. Incentive Investeerders ontvangen naast de rente op hun investering een extra incentive in de vorm van een uitnodiging voor een diner in de wijngaard. Voor iedere €1.000 investering zal er een diner worden verzorgd voor 2 personen ter waarde van ongeveer €100. Het diner zal plaatsvinden in het voorjaar van 2018. Risico / Rendement Het geeft veel comfort dat de Rabobank ook voldoende vertrouwen in dit plan heeft en hierin mee willen financieren. Daarnaast lijkt de haalbaarheid zeer opportuun waarbij een groot deel van de wijnproductie reeds is ‘verkocht’ middels mondelinge toezeggingen. Tevens wordt het risico erg beperkt doordat de ondernemers niet financieel afhankelijk zijn van de exploitatie van de onderneming. Gelet op bovenstaande omstandigheden achten wij het risico in balans met de geboden vergoeding.

Bron: RegioFund d.d. 09-04-2017 Disclaimer: De beschrijving is letterlijk overgenomen van bovenstaande Bron en (eventueel) gecorrigeerd voor Persoonsgevens. Beek & Linden B.V. kan niet aansprakelijk worden gehouden voor de inhoud van deze beschrijving. Eigenaar van het project kan via Crowdfundmarkt een verzoek indienen om de beschrijving te verwijderen van deze pagina.

Platform RegioFund
Platformlink Ga naar RegioFund
Oprichtingsjaar platform 2015
Minimum investeringsbedrag € 100 per project
Investeringskosten Geen kosten voor de investeerder

Lening - 6,00%

€133.575 / €205.500

Oneplanetcrowd

Lening - 7,00%

€960.000 / €1.200.000

Oneplanetcrowd

Lening - 7,00%

€58.100 / €830.000

Geldvoorelkaar

Lening - 8,00%

€165.900 / €210.000

Geldvoorelkaar

Lening - 6,50%

€268.450 / €455.000

Collin Crowdfund

Lening - 14,99%

€6.900 / €30.000

Funding Circle

Lening - 7,00%

€0 / €600.000

Collin Crowdfund